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TOP TEN QUESTIONS ABOUT THE TREE PRESERVATION ORDINANCE

1. CAN I CUT DOWN A TREE ON THE LOT WHERE MY HOUSE IS?

Yes.  The Tree Preservation Ordinance does not apply to existing single-family detached, single-
family attached ("town house") or duplex lots unless the property is being redeveloped for non-
residential uses or to build an apartment complex. [Section 155.05(A)]

2. HOW BIG DOES A TREE HAVE TO BE BEFORE IT IS COVERED BY THE TREE PRESERVATION
ORDINANCE AND DOES THE ORDINANCE COVER ALL TYPES OF TREES? 

For a tree to be a protected, it must be listed on the Approved Plant List [Section 155.11, Figure 1]
and it must be at least four (4) inches in diameter (measured 4 ½ feet above the ground).  If the tree
is a multi-trunk tree, the diameter is the total of the largest trunk plus one-half of the diameter of
each additional trunk. [Section 155.03]

3. WHAT DO I HAVE TO DO IF AM GOING TO DEVELOP PROPERTY THAT DOES NOT HAVE ANY
PROTECTED TREES ON IT?

If there are no protected trees on the property, submit a letter signed and sealed by a registered
surveyor, engineer, architect or landscape architect to the city, stating that there are no protected
trees on the site. [Section 155.06(A)]

4. WHAT DO I HAVE TO DO IF THERE ARE PROTECTED TREES ON PROPERTY I WANT TO DEVELOP? 

Before a grading permit or building permit can be issued, or a plat can be approved, a Tree
Preservation Plan must be submitted to and approved by the city.  An application for a Tree
Preservation Plan can be obtained from the Planning Department.
 

5. WHAT IS A TREE PRESERVATION PLAN AND WHAT DOES IT NEED TO HAVE ON IT IF I AM NOT
REMOVING ANY PROTECTED TREES?

A Tree Preservation Plan is a site plan of the property that shows, at a minimum:

a. Site boundaries;
b. Location of all existing and proposed structures, streets, alleys, easements, etc.;
c. Location of all existing trees and the caliper of all protected trees;
d. Information on how the trees will be protected during the construction process.
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6. WHAT ADDITIONAL INFORMATION IS NEEDED ON THE TREE PRESERVATION PLAN IF I AM
REMOVING PROTECTED TREES DURING DEVELOPMENT?

a. Location, species and size (diameter at breast height, or "dbh") of all protected trees to be
removed;

b. Reason for removal of the protected trees;
c. Location and size of all replacement trees to be installed.

7. HOW MANY TREES DO I NEED TO PLANT TO REPLACE THE PROTECTED TREES I AM GOING TO
REMOVE?

You must plant enough trees to replace the total dbh of all the protected trees you remove, according
to the following schedule:

Size of individual tree removed Required size of replacement  trees
4-inch dbh to 12-inch dbh Minimum 3-inch dbh
12-inch dbh to 30-inch dbh Minimum 4-inch  dbh
Greater than 30-inch dbh Minimum 6-inch dbh

8. CAN I USE REPLACEMENT TREES TO MEET SOME OF THE TREE REQUIREMENTS OF ARTICLE XXV
(LANDSCAPING AND BUFFERING SECTION) OF THE ZONING ORDINANCE?

Replacement trees can count towards required landscaping within the site, but not to meet any of the
requirements of the landscape buffer. 

9. HOW LONG DOES IT TAKE TO GET A TREE PRESERVATION PLAN APPROVED, AND WHO APPROVES
IT?

The Development Review Committee (DRC) typically approves a Tree Preservation Plan within one
(1) month of the application.  The City Arborist will then send a letter to the applicant stating the
conditions, if any, of the approval.  Any decision by the DRC can be appealed to the Tree Board,
which would then make a recommendation to the City Council, which makes the final decision.

10. WHAT IF I CAN'T FIT ENOUGH TREES ON MY PROPERTY TO REPLACE THE ONES I REMOVE?

If there is not enough room on the site to accommodate all the replacement trees, then the case
would be reviewed by the Tree Board which would make a recommendation to the City Council.
One or more of the following actions might then be approved:

a. The planting of replacement trees within public right-of-way, in a public park, at a municipal
facility or on other publicly owned property.

b. The planting of replacement trees within private open space.
c. The payment of a fee into the Tree Restoration Fund.


